În preajma noului an, vâscul este planta care nu trebuie să lipsească din casele oamenilor. Nu numai că înfrumusețează orice spațiu, dar aduce și mult noroc.
Pentru că aduce o notă de eleganță, vâscul este folosit în aproape toate combinațiile de aranjamente pentru sărbători.
Plantă semiparazită, vâscul crește pe mai multe tipuri de copaci și pomi, cum ar fi mărul, stejarul, pinul și ulmul.
În decorul de Crăciun, această plantă este un element central.
Dar, potrivit Feng Shui, vâscul este esențial și pentru cei care își doresc mai mult noroc în dragoste în noul an. Ca să li se îndeplinească dorințele, cei interesați trebuie să aibă grijă unde îl poziționează, căci vâscul nu poate fi așezat oriunde.
În cazul celor care deja sunt angrenați într-o relație, vâscul îi ajută la întărirea legăturii cu persoana iubită.
Astfel, dacă ascultăm instrucțiunile Feng Shui, vâscul se așează în partea de nord a casei dacă vrem să avem noroc în dragoste.
Îndrăgostiții trebuie să se sărute sub crenguțele de vâsc pentru a le merge bine tot anul care vine. De asemenea, ca să atragă energia pozitivă necesară îndeplinirii dorinței pe care și-au pus-o, persoanele respective vor adopta o stare de spirit plină de optimism și iubire.
În mitologia universală, vâscul este o plantă încărcată de magie, simbol al curățeniei spirituale, al libertății, dar și al armoniei. Considerat protector al casei și al familiei, vâscul, acest semn de bun augur al dragostei, mai este numit și „creanga de aur”.
Norvegienii și celții consideră vâscul o plantă sacră. Trebuie așezată deasupra ușii la intrare pentru noroc în casă, bunăstare și fericire.
Dincolo de toate astea, chiar și în iernile cele mai geroase vâscul își menține prospețimea, fiind o plantă rezistentă la ger și întuneric.
Pe de altă parte, câteva dintre plantele nelipsite din casele noastre de Crăciun pot fi extrem de periculoase pentru sănătate.
Vâscul este în această categorie, având proprietăţi la graniţa dintre bine şi rău.
„În special, fructele pe care aceste plante le produc. Prezintă toxicitate pentru om, dar, de exemplu, pentru speciile de păsări sunt considerate chiar o masă copioasă”, afirmă Cristiana Petre, biolog la Grădina Botanică Iași.
Citește AICI mai multe despre acest subiect